Balarama Purnima – Dan pojave Gospodina Balarama

Balarama Purnima - Dan pojave Gospodina Balarama

Balarama Purnima Festival
U četvrtak, 31.08.2023. na dan punog mjeseca, slavimo dan pojave Gospodina Balarama. 
Gospodin Balaram je Krišnin stariji brat, izvorni duhovni učitelj i onaj od koga dolaze sve ekspanzije Gospodina Višna ili avatari.
Njegovo obožavanje je vrlo povoljno i donosti duhovnu snagu (bala = snaga) te transcendentalno zadovoljstvo u srcu (rama = zadovoljstvo).

Za dobrobit svih članova Sri Manasa Hamsa Sange, biti će obavljeni:

  • puja (obožavanje)
  • abhishek (ceremonijalno kupanje)
  • ponuda bhoge (ukusnih jela) i
  • mantranje povoljnih mantri za zadovoljstvo Gospodina Balarama.

 

Gospodin Balarama ki Jay!

Balarama Purnima - Sri Manasa Hamsa Sanga

Balarama Purnima je dan proslave pojave Gospodina Balarama. Gospodin Šri Krsna, apsolutna Božanska osoba, je prvobitni Gospodin, Bog u svom izvornom obliku, a njegova prva ekspanzija je Šri Balarama. Svevišnji se Gospodin može proširiti u bezbroj oblika. Oblici koji imaju neograničenu moć nazivaju se svamsha, a oblici koji imaju ograničene moći (živa bića) nazivaju se vibhinnamsha. Nema razlike između Gospodina Šri Krišne i Gospodina Balarama; jedina je razlika da je Krišna tamne puti, a Balarama svijetle.

Iz Gospodina Balarama emaniraju sve duhovne i materijalne planete, njegova je moć neograničena i stoga je poznat kao Ananta. Zbog njegove moći, svi univerzumi i sotine milijuna planeta unutar tih univerzima lebde u praznom prostoru, ne padaju i imaju sve što im treba za održavanje. Kada je Gospodin Balarama s nekim zadovoljan, toj osobi ništa ne nedostaje i uvijek je zaštićena od svih nepovoljnih utjecaja.

Kako slaviti?

Balarama Purnima - Sri Manasa Hamsa Sanga

Vrlo je povoljno postiti do podneva i meditirati na Gospodina Balarama, čitati i razgovarati o njegovim odlikama, slavama i zabavama te mantrati mantru za njega, moleći se za njegove blagoslove.

Na ovaj dan ćemo za dobrobit svih članova napraviti Balarama-puju i obožavati ga sa izabranom parafernalijom i ponudama. Skuhat ćemo brojna ukusna jela i ponuditi ih Gospodinu Balaramu za njegovo zadovoljstvo. Posebno ćemo pripremiti varuni, omiljeno piće Gospodina Balarama koji se priprema s puno meda i ljekovitih herbi. 

Tijekom obožavanja ćemo mu uputiti brojne molitve i recitirati za dobrobit svih vas Balarama Kavachu – zaštitnu mantru koja štiti od iluzije i podaruje sve povoljnosti. Ova zaštitna Balarama Kavacha, milošću Gospodina Balarama, daje trajnu zaštitu, otklanja strah od utjecaja demona i polubogova te spaljuje u pepeo posljedice svih loših djela koja donose nepovoljne reakcije i lošu karmu. 

Mantra

Mantranje mantre za obožavanje Gospodina Balarama tijekom njegova rođendana ispunjava dobre želje, čisti lošu karmu i privlači njegovu milost. Ovo je njegova mantra za mantra-meditaciju:

klim balaramaya namaha

Tijekom mantra meditacije meditirati na Gospodina Balarama. Mantru mantrati licem prema istoku ili sjeveroistoku, idealno ispred slike gospodina Balarama, najmanje 108 puta (može i 1008/10.008/100.008 ili 1.000.008 puta) – više je bolje 😀

U Srimad-Bhagavatamu (10.15.35)  je rečeno:

“Moj dragi Parikšite, to što je Gospodin Balarama ubio Dhenukasuru nije tako divna stvar, s obzirom na to da je On neograničena Božanska Osoba, kontrolor cijelog svemira. Doista, cijeli kozmos počiva na Njemu baš kao što tkanina počiva na vlastitim vodoravnim i okomitim nitima.”

Također u 10. Pjevanju, 68. poglavlje isye knjige, stih 48:

namas te sarva-bhutatman
sarva-shakti-dharavyaya
vishva-karman namas te ‘stu
tvam vayam sharanam gataha

“Klanjamo ti se, o Dušo svih bića, o nositelju svih moći, o neumorni tvorče svemira! Odajući Ti poštovanje, uzimamo Tvoje utočište.”

Balarama Purnima - Sri Manasa Hamsa Sanga

0 Comments