Indira Ekadashi

Indira Ekadashi

Indira Ekadashi – priča iz Brahma-vaivarta Purane

Yudišthira Maharaja reče, ̋O Madhusudana, o ubojico demona Madhua, kako se zove Ekadaši koji nastupa za vrijeme tamne četrnaestodnevice (Krišna paksa) u mjesecu Ashvini (rujan- listopad)? Molim te opiši mi njegove slave. ̋

Svevišnja Božanska Osoba, Gospodin Šri Krišna odgova:ra“Taj Sveti dan se zove Indira Ekadaši. Ukoliko osoba posti na taj dan, svi se njezini grijesi brišu a njezini preci koji su upali u pakao bivaju oslobođeni. O najbolji među kraljevima, onaj tko samo čuje za taj sveti Ekadaši postiže veliku dobrobit koja se inače stječe žrtvovanjem konja.

Indira Ekadashi - Sri Manasa Hamsa Sanga

Indira Ekadashi - priča iz Satya-yuge

U Satya-yugi, živio je kralj po imenu Indrasena, koji je bio toliko moćan da je savladao sve svoje neprijatelje. Njegovo kraljevstvo se zvalo Mahishmati-puri. Slavni i veoma pobožni kralj Indrasena vodio je veliku brigu o svojim podanicima, te je stoga bio bogat, imao je puno zlata, žitarica, sinova i unučadi. Ujedno je bio veoma odan Gospodinu Višnuu.

Posebno je uživao u pjevanju i mantranju Mog imena, uzvikujući ‘Govinda! Govinda!’ Na taj se način kralj Indrasena postupno predao čistom duhovnom životu i proveo je mnogo vremena u meditaciji na Apsolutnu Istinu.̋

Jednoga dana dok je Kralj Indrasena sretno i mirno predsjedavao na skupu dvorjana, zamijećen je dolazak savršenog govornika, Šri Narade Munija. Bijel poput školjke, svjetleći poput mjeseca, poput cvijeta jasmina, poput udara groma, Narada Muni je sišao s neba ukrašen spletenom crvenkastom kosom.

Razgovor Narade Munija i kralja Indrasene

Kralj je odao Devarišiju Naradi, svecu među polubogovima, veliko poštovanje, pozdravljajući ga sklopljenih ruku. Pozivajući ga u svoj dvorac, ponudio mu je udobno mjesto za sjedenje, oprao mu stopala i izgovarao riječi dobrodošlice.

Zatim je Narada Muni rekao Maharaju Indraseni, “O kralju, kako li sedam udova tvog kraljevstva napreduju? (Sedam udova kraljevstva odnose se na: dobrobit kralja, njegovih ministara, njegovu riznicu, vojne snage, saveznike, brahmane, na žrtvene obrede koji se vrše u njegovom kraljevstvu i na potrebe kraljevih podanika) Je li tvoj um u potpunosti uronjen u razmišljanje kako možeš ispravno provoditi svoje poslovne dužnosti? Postaješ li sve više i više privržen služenju Svevišnjeg Gospodina Višnua?

̋Kralj je odgovorio slijedećim riječima, “Tvojom dobrostivom milošću, o najveći među svecima, sve je posve u redu. Danas, samim tvojim prisustvom sva žrtvovanja u mom kraljevstvu postaju uspješna! Molim te ukaži mi milost i pojasni mi razlog tvoje ljubazne posjete.’

Šri Narada, svetac među polubogovima, zatim reče, “O ti lave među kraljevima, poslušaj moje zapanjujuće riječi. Kada sam sišao s Brahmaloke na Yamaloku, Gospodin Yamaraja mi je ukazao veliko poštovanje i ponudio mi lijepo mjesto za sjedenje. Dok sam slavio njegovu odanost i njegovo odlično služenje Svevišnjeg Gospodina, zamijetio sam tvog oca među Yamarajevim dužnosnicima. Iako je bio veoma pobožan, on je, zbog toga što je prerano prekinuo jedan Ekadaši post, morao otići na Yamaloku. Tvoj otac mi je dao jednu poruku za tebe.

Rekao je, “U Mahishmati živi kralj po imenu Indrasena. Reci mu o ovom mom položaju ovdje – da sam zbog prošlih grešnih djela dospio nekako ovamo u obitavalište kralja Yamaraja. Molim te prenesi mu ovu moju poruku, “O sine, vrlo pomno pazi na dolazak Indira Ekadašija, te daj mnogo u dobrotvorne svrhe kako bih se mogao uzdići gore u raj’ ̋.

 

Indira Ekadashi - Sri Manasa Hamsa Sanga

Kako izbaviti članove obitelji iz pakla

Filozofski gledano, mogli bismo reći da je svako živo biće individua, i da svatko sebe treba uvježbavati u svjesnosti Krišne kako bi se mogao vratiti natrag kući, natrag Svevišnjoj Božanskoj Osobi. Kako je navedeno u Garuda Purani, onaj tko pati u paklu, ne može prakticirati svjesnost Krišne, jer za to je potreban izvjestan duševni mir, što je nemoguće uz posljedice patnje u paklu.

Ukoliko neki rođak griješnika koji pati u paklu, da neku milostinju u ime toga grešnika, ovaj može izići iz pakla i ući na rajske planete. No, ukoliko grešnikov rođak prihvati postiti za Ekadaši, u ime svoga rođaka koji pati, ovaj rođak odlazi direktno u duhovni svijet, kao što se spominje u ovoj prići, koja se zasniva na Brahma-vaivarta Purani.

Kako se pridržavati zavjeta na Indira Ekadashi

‘’Zatim je Narada nastavio, “O kralju, došao sam samo da bih ti prenio tu poruku. Ti bi svakako trebao pomoći ocu i pripaziti da postiš za Indira Ekadashi. Zaslugom koju ćeš steći, tvoj će otac otići u raj.’

‘’Na to kralj Indrasena upita, “O veliki Naradaji, budi tako milostiv te mi reci potanko kako trebam postiti za Indira Ekadashi, a ujedno mi reci, u kojem mjesecu i na koji dan se javlja.”

Narada Muni odgovori, “O kralju, dobro poslušaj jer ću ti opisati cijeli postupak posta za Indira Ekadashi. Taj Ekadaši se javlja za vrijeme tamne četrnaestodnevice mjeseca rujna (Ashvina). Na dasamiti tithi, dan prije Ekadašija, ustani rano ujutro, okupaj se i napravi neku službu za božanstvo u punoj predanosti. U podne, okupaj se ponovno u tekućoj vodi i zatim napravi ponude za svoje pretke s dubokom vjerom i predanošću. Budi siguran da ne jedeš više od jednom dnevno, a noć prespavaj na podu.

‘Kada se probudiš ujutro na Ekadaši, temeljito operi usta i zube, a zatim u dubokoj predanosti Gospodinu, daj ovaj sveti zavjet, “‘Danas ću postiti u potpunosti (bez hrane i vode) i odreći se bilo kakvog osjetilnog užitka. O lotosolika Svevišnja Božanska Osobo, o nepogrešivi, molim te daj mi utočište Svojih lotosovih stopala’’.

U podne, stani ispred svetog oblika Šri Salagram Sile i obožavaj Ga pun vjere, slijedeći sva pravila i odredbe, zatim daj ponude gheeja u svetu vatru a tarpana neka je okrenuta u smjeru tvojih predaka, kako bi im pomogla. Zatim, nahrani kvalificirane brahmane (s prasadamom bez žitarica) i ponudi im neku milostinju, prema svojim mogućnostima. Tada uzmi ponude hrane koju si ponudio precima, pomiriši ih te ih ponudi kravi. Zatim obožavaj Gospodina Hrišikešu mirisnim štapićima i cvijećem, te konačno, ostani budan uz božanstvo Gospodina Šri Kešavu.

‘’Rano ujutro, slijedećeg dana, na dvadaši tithi, obožavaj Šri Harija, velikom predanošću te pozovi bhakte brahmane na veličanstvenu gozbu. Zatim nahrani rođake i na kraju ti počasti svoj obrok u miru.

O kralju, ukoliko se točno pridržavaš ovog posta na Indira Ekadashi na opisan način, tvoj će otac sigurno biti uzdignut na obitavalište gospodina Višnua.’ Pošto je to izjavio, Devariši Narada je odmah nestao sa scene kako bi dao blagoslov nekom drugom svojim prisustvom.

Indira Ekadashi - Sri Manasa Hamsa Sanga

Moć ovog Ekadashija

‘’Kralj Indrasena je slijedio u potpunosti ove upute, u društvu svojih rođaka i slugu. Kada je prekinuo post na dvadaši tithi, s neba je palo cvijeće. Zaslugom maharaja Indrasene, pošto je postio, njegov je otac oslobođen iz kraljevstva Yamaraje, te je zadobio potpuno duhovno tijelo.

Indrasena je zaista i vidio kako se on uzdiže u obitavalište Gospodina Harija. Sam Indrasena je mogao vladati bez poteškoća, i u vrijeme kada je predavao kraljevstvo svome sinu i on je otišao u duhovno carstvo Vaikunthe.

‘’O Yudištira, ovo su slave Indira Ekadashi dana, koji pada za vrijeme tamne četrnaestodnevice mjeseca rujna (Ashvina). Tko god čuje ili pročita ovu priču, svakako će uživati u ovom svijetu, oslobođen je svih posljedica prošlih griješnih djela, a u vrijerme smrti se vraća kući, natrag Svevišnjoj Božanskoj osobi, gdje vječno živi.’’

Indira Ekadashi - Sri Manasa Hamsa Sanga