Kako obavljati upaye

Kako obavljati upaye

Upaye su mjere za ublažavanju negativnih i poboljšanje pozitivnih utjecaja planeta. One se obavljaju kako bi se poboljšala njihova povoljna i pozitivna energija ili smirila njihova negativna energija ili nepovoljni položaj u karti.

Općenito

Sve upaye treba napraviti nakon jutarnje toalete i tuširanja (tuširanje zadnje), a prije doručka. Treba nositi čistu odjeću u kojoj osoba nije jela, pila, obavljala malu ili veliku nuždu, posjećivala groblje ili krematorijum, imala seks itd. Najbolje obući čistu, opranu odjeću skinutu sa štrika za sušenje.

Za kuhanje je najbolje angažirati brahmane ako nismo inicirani i za njihovu službu je dobro dati neku donaciju. Ako smo inicirani, onda možemo direktno nuditi hranu brahmanama i Vaišnavama.

Izbjegavati loše ponašanje (adharmu) prema ženama, djevojčicama, , pjesnicima, umjetnicima,  birokratima i poljoprivrednicima. Što manje uzimati kave  i ne jesti bilo kakvo meso, ribu ili jaja. Izbaciti konzumaciju alkohola ili bilo koju vrstu intokcikacije.

Svakoga dana čitati vedske spise Bhagavad-gitu i Šrimad- Bhagavatam. Venera je guru i podaruje sve svrste znanja.  Studiranjem vedskih spisa, osoba postaje prosvijetljena i puna znanja, a znanje uništava neznanje iz kojeg nastaje patnja.

Povrh svega, majvažnije su namjera (stav), čistoća misli i vjera. Tijekom obavljanja upaye povoljno je meditirati na Dharma Devatu, Guru Devatu ili Ishtha Devatu te recitirati/mantrati molitve i mantre.


Detaljnije

Najpovoljnije je sve upaye napraviti ujutro u “puja-čisti” (puja-clean) stanju ili u stanju čistoće koja je potrebna za obavljanje puje (puđe) ili obožavanja božanstva.

Upaye se obavljaju prije doručka, nakon jutarnje toalete i tuiranja. Prvo obavimo nuždu (veliku/malu, operemo zube, očistimo jezik i na kraju se otuiramo s toplom vodom i šamponom/sapunom. Zadnja voda u tuširanju povoljno je da bude hladna jer hladna voda čisti auru i suptilno tijelo od nečistoća i suptilnih kontaminacija. Ako ne močimo kosu, poprskamo se hladnom vodom po glavi tijekom zadnje faze tuširanja. Obrišemo se čistim ručnikom, suhim sa štrika.

Nakon tuširanje izađemo iz kupaone i odjenemo čisto rublje i  odjeću. Treba nositi istu odjeu u kojoj osoba nije jela, pila, obavljala malu ili veliku nudu, posjeivala groblje ili krematorijum, imala seks itd. Najbolje obuistu, opranu odjeu skinutu sa trika za suenje.

Sada kada smo čisti uđemo u prostoriju za meditaciju/obožavanje/hram i obavimo upaje kako su propisane. Najbolje licem biti okrenuti prema istoku ili sjeveroistoku.

 

Osnovna načela čistoće prilikom kuhanja za božanstva

Lonac u kojem se kuha (s dvostrukim dnom) treba biti novi, nikad korišten (osim za kuhanje božanstvima). Za vrijeme kuhanja ruke moraju biti čiste i ne smijemo ništa jesti ili dodirovati tjelesne otvore (usta, uši, nos…), stopala ili nečiste stvari. Također, laddhu se ne smije se kušati i probavati prije nego što ponuda bude gotova. Gospodin prvi uživa, pa tek onda mi. Također,  za vrijeme kuhanja se ne smije kontemplirati kako ćemo jesti laddhue i uživati u njima. Treba kontrolirati um i osjetila i kuhati za Gospodina Vamanadeva, kao za nekog važnog gosta.
 
Kuhinja mora biti čista i nigdje ne smije vidljivi biti meso, riba, jaja, kava ili alkohol. Za vrijeme kuhanja laddhu se ne smije probavati, mirisati ili kontemplirati. Najbolje cijelo vrijeme kuhanja izgovarati mantre i meditirati kako se kuha za zadovoljstvo božanstva. Za vrijeme kuhanje ne smije se govoriti grube riječi, psovati, svađati, podrigivati ili ispuštati plinove… he he
 
Kuhača, lonac, čaše, posude, tacna, čaša i žličice za ponudu, brašno od slanutka, šećer te sve ostalo što koristimo za kuhanje i ponudu božanstvima moraju biti čisti, nikad korišteni i novi. Sve treba biti novo kao i spužva kojom se opralo posuđe. Da i deterđent za pranje suđa isto novi.
 
Tacna i čaše, ako i ostale posude za nuđenje trebaju biti nove i nikada korištene ili korišteni samo za ponudu božanstvima. Iz njih jedu samo Božanstva i nitko više.
 
Kada je hrana gotova, treba je ponuditi i nakon nuđenja premjestiti u posude iz kojih se jede. Nikada ne treba miješati posude od Božanstva i naše posude iz kojih jedemo.
 
Ne bi trebalo jesti iz posuda za ponudu ili iz lonca u kojem se kuhalo za ponudu. Ako želite uzeti još iz lonca (ako ste skuhali 2 tone prasadama i hranite pola susjedstva, što bi bilo super) onda treba oprati ruke i usta i bez dodirivanja posuda iz kojih ste jeli, servirati još prasadama. Vratiti lonac na čisto mjesto i vratiti se blagovanju prasadama. 
 
Za vrijeme kuhanja hrana se ne smije probavati, mirisati ili kontemplirati kako ćemo je mi uživati. Sve se kuha za zadovoljstvo Božanstava i oni prvi uživaju u hrani. Mi kasnije jedemo ostatke koji su ponuđeni u yagyi – prasadam.
 
Koristi li se zaimača za serviranje hrane iz lonca u kojem se kuhalo za Božanstva, ona treba biti nova i nikad korištena za jelo (oprati je čistom, novom spužvom, kao i sve ostalo). Prilikom serviranja ne dodorivati posude iz kojih mi jedemo sa zaimačom od Božanstava. 
 
Sve lonce, kuhače, zaimače, noževe, spužve, deterđent za pranje suđa… što se koristi za puju i obožavanje, može se oprati i sačuvati za sljedeći put te držati na čistom mjestu. 
 
Ne bi trebalo jesti iz posuda za ponudu ili iz lonca u kojem se kuhalo za ponudu. Ako želimo uzeti još iz lonca onda oprati ruke i usta prije serviranja te servirati još prasadama bez dodirivanja posuda iz kojih se jelo. Vratiti lonac na čisto mjesto i vratiti se blagovanju prasadama. 
 

Dodatne napomene

Na dan obavljanja upaye treba izbjegavati loe ponaanje (adharmu) prema sebi i  živim bićima. Posebno onima koji su unesrećeni, siromani, starima, koji služe (ovo se odnosi na sve vrste slugu). 

Vrlo je povoljno i učunkovito cijeli dan slijediti načela dharme i obožavati Dharma Devatu i čitati vedske spise poput Bhagavad-Gite.

Duhovno znanje uništava svu patnju nastalu iz neznanja kao što vatra sve spaljuje u pepeo. Onaj tko proučava svete spise na sigurnom je brodu, premda se nalazi na oceanu materijalnog postojanja.

Također se može:

  • upućivati molive
  • slaviti božanstva
  • plesati i pjevati za zadovoljstvo božanstva
  • meditirati
  • recitirati mantre i storte (stihovi iz vedskih spisa) poput Brahma-samhite, Upanišade ili dijelovi iz Purana

 

Taj dan je povolno jesti samo prasadam (vegetarijansku hranu ponuđenu Bogu). Dan prije i poslije ne bi trebalo jesti meso, jaja, ribu, piti kavu, alkohol ili bilo koju vrstu intokcikacije. Boravljenje na osami, u poniznom stanju svijesti, zahvalnog uma i srca te entuzijazam za služenje Boga i obavljanje upaya, donosi brza poboljšanja i bolju viziju budućnosti.

Ovdje je lista s upayama.

1 Comment