Pashankusha Ekadashi

Pashankusha Ekadashi

Pashankusha Ekadashi – priča iz Brahma-vaivarta Purane

Ovaj je Pashankusha Ekadashi poznat još kao i Papankusha Ekadashi.

Yudhišthira Maharaja reče, “O Madhusudana, kako se zove Ekadaši koji dolazi za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Ashvina (rujna – listopada)? Molim te budi milostiv i odgovori mi.”

Svevišnja Božanska Osoba Šri Krišna reče, “O kralju, molim te pažljivo slušaj dok ti opisujem slave Pashankusha Ekadašija ili Papankusha Ekadašija – koji uklanja sve grijehe.

Pashankusha Ekadashi - Sri Manasa Hamsa Sanga

Pashankusha Ekadashi - koje su dobrobiti?

Na ovaj dan treba se obožavati Padmanabha božanstvo, Gospodina Višnua lotosolikog pupka u skladu s archana viddhijem (naredbama). Slijedeći ga osoba može doživjeti sve božanske užitke koji se mogu osjetiti na rajskim planetima, i na kraju dostići oslobođenje. Jednostavno ponizno nudeći poštovanje neizrecivom Gospodinu Višnuu koji leti na Garudinim leđima.

Čak ako samo na ovaj dan osoba oda poštovanje Gospodinu Višnuu može dostići dobrobit jednaku onoj koja se stječe vršenjem velikih strogosti dugo vremena, potpuno ovladanim čulima. Čak ako je netko počinio neopisivo odvratan grijeh, može se osloboditi paklenih kazni odavajući počast Gospodinu Šri Hariju, koji oslobađa od svih grijeha.

Mantrajući Sveta Imena Gospodina Višnua, na ovaj dan, osoba stječe dobrobit kao da je obišla sva sveta mjesta na ovom svijetu. Tko god mantra Sveta imena – Rame, Višnua, Janardana ili Krišne – posebno na ovaj Ekadaši – nikada neće vidjeti prebivalište Gospodara smrti, Yamaraje. Niti će bhakta koji posti na ovaj Pashankusha Ekadashi, koji Mi je vrlo drag, vidjeti paklene svjetove.

I Vaišnave koji kritiziraju Gospodina Šivu i Šivaisti i oni koji kritiziraju Mene, sigurno odlaze na paklene planete. Milost dobivena žrtvovanjem stotinu konja i žrtvovanja Rajasuya nije jednaka ni 1/16 milosti koju bhakta stekne posteći na ovaj Ekadaši. U sva tri svijeta nema veće dobiti od posta na ovaj dan i ništa nije povoljnije i ne može pročistiti od grijeha kao ovaj Ekadaši, dan Gospodina lotosovog pupka, Padmanabhe.

O kralju, dokle god osoba ne počne postiti na dan Gospodina Padmanabha nazvan Papankusha Ekadaši, neće se riješiti grijeha, nego će ga i dalje grijesi njegove prošlosti pratiti kao vjerna žena. U sva tri svijeta ne postoji dobrobit koja se može mjeriti s dobrobiti koja se stječe postom na ovaj Pashankusha Ekadashi. Onaj tko s vjerom posti na ovaj Ekadaši nikada neće vidjeti utjelovljenje Gospodara smrti Yamaraje.

Tko želi dostići oslobođenje, uzdizanje na rajske planete, dobro zdravlje, lijepu ženu, zdravlje, te žitarice treba samo postiti na ovaj Pashunkusha Ekadaši. O kralju, ni Ganga, Gaya, Kashi, ni Pushkara ni Sveto mjesto Kuruksetra ne mogu donijeti toliku dobrobit kao ovaj Pashunkusha Ekadaši.

 

Pashankusha Ekadashi izbavlja pretke

O Maharaja Yudhišthira, zaštitniče svijeta, nakon slijeđenja Ekadašija tijekom dana, osoba treba ostati budna cijelu noć nastavljajući i dalje biti zaokupljena slušanjem, mantranjem i služenjem Gospodina – zahvaljujući čemu će lako dostići Vrhovno prebivalište Gospodina Višnua, i ne samo to, nego će 10 generacija njegovih predaka s majčine strane, 10 generacija predaka s očeve strane i 10 generacija sa ženine strane biti oslobođeni samim pridržavanjem posta na ovaj Pashankusha Ekadashi.

Svi ovi preci poprimit će svoj izvorni, četveroruki transcendentalni oblik. Nosit će žutu odjeću, biti će okićeni lijepim vijencima i doletjet će u duhovno kraljevstvo na leđima Garude, velikog neprijatelja zmija. Ovu dobrobit stječu svi Moji bhakte koji jednom ispravno proslave Papankusha Ekadaši.

O najbolji među kraljevima, čak i dijete, mladić ili starac posteći na ovaj Ekadaši mogu se osloboditi grijeha i osloboditi se patnji grešna rođenja. Svi oni koji poste na ovaj Ekadaši oslobađaju se svih grijeha i vraćaju se u duhovno prebivalište Gospodina Šri Harija. Svi koji daruju zlato, sezamovo sjeme, plodnu zemlju, krave, žitarice, pitku vodu, kišobran ili par cipela na ovaj povoljan Sveti dan, nikada neće posjetiti Yamarajino prebivalište, koji uvijek kažnjava grešnike.

Tko neće ispaštati kazne Yamaraja

O kralju, na ovaj Ekadaši, čak bi se i siromašni najprije trebali okupati a zatim dati u milostinju nešto u skladu s njihovim mogućnostima. Tko izvodi žrtvovanja i pomaže ljudima, ili gradi javna okupljališta, odmarališta, vrtove ili kuće ne pati od Yamarajinih kazni.

Treba se shvatiti da je onaj tko je u prošlom životu obavljao takve pobožne djelatnosti nagrađen dugim životom, bogatstvom, dobrim rođenjem ili oslobođen svih bolesti. Ali onaj tko slavi Pashunkusha Ekadaši odlazi u prebivalište Svevišnje Božanske Osobe, Višnua”.

Gospodin Krišna na kraju je zaključio, “Tako sam ti pobožni Moj Yudhišthira opisao slavne povoljnosti Pashankusha Ekadashi dana.”

Hare Krišna Maha-mantra

Najmoćnija mantra, prepoučena u ovom dobu Kali (doba svađe i licemjernosti), oslobađa od loše karme, donosi sve povojlnosti, probuđuje dušu i njeno znanje, te uzrokuje zanosne simptome čiste ljubavi…

Pashankusha Ekadashi - Sri Manasa Hamsa Sanga