Pavitropana Ekadashi

Pavitropana Ekadashi

Pavitropana Ekadashi – priča iz Bhavishyottara Purane

Ovaj je Ekadaši poznat još kao Pavitra i Putrada Ekadaši.

Šri Yudhištira Maharaja reče, “O Madhusudhana, o ubojico demona Madhua, molim te budi milostiv i opiši mi Ekadaši koji nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice mjeseca Šravana (srpnja – kolovoza). Molim te detaljno mi objasni o ovom Ekadašiju.”

Gospodin Šri Krišna odgovori, “O kralju, ime tog svetog Ekadašije je Pavitra ili Pavitropana Ekadashi. Sada me molim te pažljivo saslušaj o slavama ovog Ekadašija koje uništavaju griješne reakcije osobe koja ih sluša. Slušanjem o slavama ovog Ekadašija osoba stječe rezultat izvođenja Vajapeya žrtvovanja.

Vrlo davno, na početku Dvarpara-yuge živio je kralj po imenu Mahajit, koji je vladao kraljevstvom Mahišmatipurijem. Kralj nije imao sinove te je stoga bio nesretan u obavljanju svojih dužnosti. Oženjen čovjek koji nema sina nema sreće u ovom, a ni u slijedećem životu.

Pavitropana Ekadashi - Sri Manasa Hamsa Sanga

Šri Krišna govori o Pavitropana Ekadashiju

Dugo je vremena kralj pokušavao dobiti sina, ali nije bio dovoljno dobre sreće da dobije sina koji bi bio poput dragulja i podario mu sve radosti. Jednog je dana, spoznavši svoje jadno stanje, sazvao u kraljevsku sabornicu svoje podanike prema kojima se odnosio kao prema svojoj djeci i rekao, “O dragi podanici, nisam počinio nikakvo griješno djelo u ovom životu, niti sam povećao blago moje riznice nepošteno stečenim bogatstvom. Nisam opljačkao bogatstvo brahmana i polubogova, nasuprot, osvojio sam ovaj svijet slijedeći ispravan kodeks ponašanja i održavao sam sve vas kao da ste moja vlastita djeca.

Nikada nisam oklijevao dodijeliti zasluženu kaznu prema njihovoj krivici čak i mojim bližnjima poput moga brata ili mojih rođaka, a pokazao sam i dolično poštovanje mojem neprijatelju ako je bio blag i pobožan. O brahmane, iako se na ovaj način držim puta religioznosti, lišen sam sina. Molim vas pažljivo razmotrite razlog tome i savjetujte me.”

Kraljevi savjetnici odlaze u šumu

Slušašavši te riječi jadikovanja kralja Mahijita, kraljevi savjetnici brahmane međusobno su raspravljali o ovoj temi i odlučili su kako će za dobrobit kralja otići u šumu i posjetiti ašrame velikih mudraca koji poznaju prošlost, sadašnjost i budućnost.

Nakon ulaska u šumu i lutajući po raznim mjestima, naišli su na razne ašrame velikih mudraca. Tako su na kraju su sreli Lomaša Munija koji je sprovodio oštre pokore. Njegovo je tijelo bilo spiritualno i ispunjeno blaženstvom i strogo je slijedio zavijet posta. Bio je samoovladan, poznavao je znanost o vječnim religioznim načelima te je vrlo dobro upoznat sa znanjem iz svetih spisa.

Njegova je dužina života bila jednaka onoj koju ima Gospodin Brahma i bio je mudrac obasjan duhovnim sjajem. Kada bi prošla jedna kalpa Gospodina Brahme (1000 x 4.320.000 godina), s njegova bi tijela pala jedna dlaka kose (loma). Stoga je njegovo ime bilo Lomaša. Mudrac Lomaša je bio poznavatelj prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Očarani ovim velikim mudracem, kraljevi su mu savjetnici odali svoja poštovanja i započeli razgovor s njim s velikom poniznošću: “O veliki mudrače, samo smo zbog naše velike dobre sreće sreli veliku dušu poput tebe.”

Mudrac Lomaša otkriva razlog kraljeve nesreće

Mudrac Lomaša se raspitivao: “Tko ste svi vi? Zašto ste došli ovdje? Zašto me ovako hvalite?”

Brahmane su uzvratili: “O veliki mudrače, došli smo k tebi kako bismo riješili našu nedoumicu. O gospodine, naš kralj Mahijit nema sinove. Mi smo njegovi podanici i kralj se prema nama odnosi kao prema svoj vlastitoj djeci. Osjećamo se uznemireni kada vidimo kraljevu nevolju. O najbolji od brahmana, želimo se ovdje podvrgnuti strogostima slijedeći stroga pravila. Kraljeva je dobra sreća da smo danas sreli veliku osobu poput tebe. Daršanom (susretom oči u oči) s velikim osobama čovjek zasigurno dostiže sva savršenstva. Molimo te uputi nas na način  putem kojeg naš kralj bez sina, može dobiti sina.”

Nakon što je saslušao njihove iskrene molitve, mudrac Lomaša je za trenutak ušao u duboku meditaciju i odmah shvatio prošli život kralj Mahijita. Tada je rekao kako je kralj u svom prošlom životu bio siromašan vaišya ili trgovac i kako je počinio griješno djelo dok je, strašno žedan, putovao od sela do sela obavljajući svoj posao.

Bio je mjesec srpanj, Dvadaši, točno u podne. Ubrzo je naišao na prekrasno jezero i odlučio piti vodu. U to je vrijeme jedna krava sa svojim mladim teletom, došla na to mjesto kako bi se napila vode. Dok je krava pila vodu s jezera, trgovac ju je odmah otjerao i sam počeo piti vodu. Zbog toga što je spriječio žednu kravu da pije vodu, trgovac je počinio grijeh i iako se sada taj trgovac, zbog svoje pobožnosti, rodio kao kralj, ne može imati sina.

Lomaša Muni predlaže post na Pavitropana Ekadashi

Saslušavši riječi velikog mudraca, kraljevi su savjetnici rekli: “ O veliki mudrače, rečeno je u Puranama kako se nečije griješne reakcije mogu poništiti utjecajem pobožnosti. Stoga nam daj upute kako sve griješne reakcije kralja mogu biti uništene i kako može dobiti sina.”

Mudrac Lomaša reče, “Postoji slavni i povoljni Ekadaši poznat kao Pavitra ili Pavitropana Ekadashi koji nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice rastućeg mjeseca Šravana. Vi i vaš kralj trebate ispravno slijediti ovaj Ekadaši. Nakon slijeđenja ovog zavjeta Ekadašija trebate svom kralju dati pobožne zalihe koje ste time stekli. Budete li slijedili moje upute kralj će sigurno biti blagoslovljen sinom.”

Nakon što su čuli ove riječi od mudraca Lomaše, kraljevi su savjetnici postali sretni i zadovoljni. Odali su mudracu svoje ponizno poštovanje i vratili se kući gdje su se sastali s kraljem Mahijitom i u detalje mu prenijeli što su čuli od velikog mudraca Lomaše.

Kralj Mahajit dobija sina

Kada je došlo pravo vrijeme, kraljevi su se savjetnici sjetili savjeta mudraca Lomaše Rišija i zajedno s kraljem ispravno slijedili zavjet Pavitra Ekadašija.

Sljedećeg su dana, na Dvadaši, dali kralju rezultate svoje nakupljene pobožnosti, upravo kako ih je mudrac savjetovao. Pod utjecajem tih pobožnih zaliha, kraljica je ostala trudna i s vremenom rodila predivnog sina.

“O Yudhišthira”, Gospodin Krišna zaključi, “svatko tko slijedi ovaj sveti Pavitropana Ekadashi biva oslobođen od griješnih reakcija i postaje sretan kako u ovom, tako i u sljedećem životu.

Onaj tko sluša o slavama ovog Ekadašija, u ovom životu dobiva sreću koja se uživa kada netko ima sina, a u sljedećem se životu vraća Bogu u duhovni svijet.