Radhashtami – Dan pojave Srimati Radharani

Radhashtami - Dan pojave Srimati Radharani

Radhashtami Festival
Radhashtami – U subotu, 23.09.2023. na osmi dan nakon punog mjeseca, slavimo dan pojave Srimati Radharani, Krišnine najvoljenije gopije. 
Srimati Radharani je Krišnina osobna moć zadovoljstva i ona od koje se manifestira Sri Lakshmi, božica sreće.
Obožavanje Radharani na Radhashtami osigurava najbolje blagoslove i potpunu milost Sri Krišne, svevišnje Božanske Osobe.
Post je do podneva bez hrane i ako možete bez vode.

Za dobrobit svih članova Sri Manasa Hamsa Sange, biti će obavljeni:

 • puja (obožavanje)
 • abhishek (ceremonijalno kupanje)
 • ponuda bhoge (ukusnih jela) i
 • mantranje povoljnih mantri za zadovoljstvo Srimati Radharani.

Jay Jay Sri Radhe!

Radhashtami ki Jay!

Radhashtami - Sri Manasa Hamsa Sanga
Šri Radha je družica Gospodina Krišne i njegova najpovjerljivija pratilja. Gospodin Šri Krišna je Svevišnja Božanska Osoba, izvor sveg zadovoljstva, a Šrimati Radharani je transcendentalna personifikacija tog njegovog zadovoljstva. 
Onaj tko obožava Šrimati Radharani na dan njene pojave dobiva veću zalihu pobožnih djela od one koja se dobiva kada se stotinu puta slijedi tisuću zavjeta posta na dan Ekadašija. Dobrobit slijeđenja Radhaštamija samo jednom, stotinu je puta veća od rezultata koji se dobije davanjem u milostinju količine zlata koja je jednaka planini Meru. 

Tko je Sri Radha?

U svetim spisima nalazimo izjavu: ”Ona obožava Krišnu ispunjavanjem Njegovih želja, stoga Purane slave njeno ime kao Rädhikä.” Srimati Radharani je utjelovljenje čiste ljubavi koja se naziva prema. Prema je najčišći oblik ljubavi koja se manifestira kada se duša poptuno i bez rezerve preda Bogu. Kvintesencija preme se naziva mahabhava, a utjelovljeni oblik mahabhave je Šrimati Radharani. 

Ona je najslađi oblik ljupkosti, međutim, iako je najljepša od svih lijepih žena u cijelom duhovnom svijetu (da ne govoriom o materiajlnom svijetu) njeno je tijelo potpuno transcendentalno i lišeno svih materijalnih odika. A što je najvažnije, Šrimati Radharani je ocean bezgranične milosti i uvijek je spremna bilo koga preporučiti Krišni. Kada Šri Radha preporuči nekoga Krišni, Kišna ne može odbiti niti jedan njen zahtijev i tako tu osobu uvijek blagosilja jer je draga Šrimati Radharani.

Oni koji obožavaju Šrimati Radharani na Radhashtami vrlo lako mogu dostići duhovnu dimenziju i vratiti se u duhovni svijet, na najvišu planetu poznatom kao Goloka Vrindavana. 

U Bhagavad-Giti nalazimo kako Krišna kaže “bhaktya mam abhijanati” – da ga je moguće spoznati jedino ako netko ima ljubav prema njemu. Ljubav koja je prožeta nesebičnom službom i bezrezervnim predavanjem je teško dostići. Čak niti nakon mnogo milijuna života prakticiranja duhovne sadhane, bhakti (ljubav) za Krišnu može biti neuhvatljiva. Zašto? Kada netko ima bhakti, onda ima Krišnu; Krišna će biti poput lutke u njegovim rukama. Krišna ništa ne može odbiti onome tko ima ljuba za njega. Krišna je Svevišnji, ali je slab na ljubav. Stoga je vrlo pažljiv kome će je dati.

Svi trče za Krišnom, ali on trči za Srimati Radharani.

Milost Srimati Radharani je ključna

Da bi netko samo prišao poziciji u kojoj može aspirirati na tu čistu ljubav kojom može “zarobiti” Boga, potrebno je da razvije odlike koje će ga približiti razini iznad materijelne. Ta razina uklučuje nekoliko spoznaja:

1. Da je uvijek i pod svim okolnostima zadovoljna u sebi i sa samim sobom.

2. Da nikada ne jadikuje, čak niti kada ima snažne razloge za to

3. Da da ni za čim ne žudi, niti za svojom srećom.

4. Da je jednak prema svim živim bićim i prema njima se ophodi kao njihov najbolji prijatelj.

 

Ovo su primarne odlike onoga tko se želi uzdići na razinu koja vodi ka razvijanju čistoće srca i duhovne ljubavi. Nakon ostvarivanja tih odlika dolaze ostale koje pokazuju stvarnu razinu spoznaje. A sve počinje životom u odlici vrline (sattva).  

Ovo je vrlo teško ostvariti i za uspjeh u stjecanju ovih kvalifikacija trebaju mnogi životi prakticiranja pokora i strogosti. Međutim, ako netko dobije blagoslove i milost Šrimati Radharani, onda nemoguće postaje moguće. 

Radhashtami - obožavanjem Šrimati Radharani dolaze svi blagoslovi

Šrimati Radharani je ženska manifestacija Boga. Vede nas uče Kako je Krišna izvorna, prvobitna Božanska Osoba i kako se ekspandira u mnoge druge oblike radi provođenja svojih vječnih zabava. Opisano je kako se prvo iz tijela Krišne manifestirala njegova potpuna moć zadovoljstva, Šrimati Radharani.

Onda se iz tijela Krišne pojavio Narayana, a iz donje usne Šrimati Radharani se pojavila božica sreće Šri Lakšmi Devi koja je postala suprugom Gospodina Narayane. Lakšmi Devi je ona koja upravlja svim bogatstvom u svim svjetovima, ali Šrimati Radharani je izvorna božica sreće koji je vrlo lako zadovoljiti.

Sri Radha je otjelovljena hladini šakti Gospodina Krišne koja vlada svom srećom. Ona je nerazličita od Krišne. Kada mantramo “Hare” u Hare Krišna maha-mantri, mi ustvari oslovljavamo tu božicu sreće i zadovoljstva te prozovamo njene blagoslove. “Hare” u maha-manrti znači “O Radhe, o vrhovna moći zadovoljstva”.

Stoga oni koji često mantraju ovu mantru imaju mirne umove i uvijek su zadovoljni u sebi. Meditacijom na Šrimati Radharani se u srcu budi posebna vrsta sreće koja je poput mjesečevih zraka koje smiruju vrućinu materijalnog postojanja.

Na ovaj Radhashtami svi imaju priliku dobiti posebnu naklonost Srimati Radhike.

Kako slaviti i slijediti zavjet Radhaštamija?

Radhashtami - Sri Manasa Hamsa Sanga

Vrlo je povoljno na Radhashtami postiti do podneva i meditirati na Srimati Radharani, čitati i razgovarati o njenom rođenju, zabavama s Krišnom, njenim odlikama, slavama te mantrati njenu mantru koja donosi sve blagoslove, ponizno se moleći se za njenu milost.

Na ovaj dan ćemo za dobrobit svih članova napraviti Sri Radha-puju i obožavati je sa izabranom parafernalijom i ponudama. Skuhat ćemo brojna ukusna jela i ponuditi ih Srimati Radharani za njeno zadovoljstvo. Posebno ćemo pripremiti i posebne preparacije poput chuteny od šljiva i shrikant kako bi Radha bila sretna s ukusnom gozbom. 

Tijekom obožavanja uputit ćemo brojne molitve Sri Radhi i recitirati za dobrobit svih vas 108 imena Radharani koja donose sve blagoslove i sreću te blagoslove čiste ljubavi u srcu koja privlači Krišnu.

Koji su blagoslovi slijeđenja Radhashtami zavjeta?

Jednom je veliki mudrac Šaunaka Riši upitao Sutu Gosvamija: “Molim te kaži mi jedno djelo, jedan čin koji me direkno može odvesti iz ovog oceana materijalnog postojanja kojeg je vrlo teško prijeći na najvišu planetu duhovnog svijeta Goloku Vrindavanu, koja izgleda poput velikog lotosovog cvijeta.”

Suta Gosvami mu je onda ispričao o slavama Radhaštamija kako ih je čuo od Gospodina Brahme, koji je o tome podučio svog sina Narada Munija. Rekao mu je kako će čak i onaj tko je jako pao i napadnut posljedicama griješnih djela, biti izbavljen zajedno s dest milijuna predaka i članova svoje obitelji ako slijedi zavjet Radhaštamija.

Ispričao mi je priču kako je u Treta-yogi živjela prelijepa žena koja se zvala Lilavati.

“O dijete, nekada u Krtayugi, živjela je izvrsna, vrlo lijepa žena, lijepog i vitkog struka, očiju poput srne, lijepog oblika, lijepe kose, lijepih ušiju i bila je poznato pod imenom Lllavatl. Činila je vrlo teške grijehe. Jednom je, hitajući za bogatstvom, otišla u drugi grad, iselivši se iz vlastitog grada. Tamo je u jednom prelijepom hramu vidjela mnoge mudre ljude koji su namjeravali slijediti zavjet Radhaštamija.

S puno devocije i ljubavi su obožavali predivno božanstvo Šri Radhe sa sandalovom pomašću, cvijećem, mirisnim štapićima (incensima), ghee-lampama, lijepim komadima tkanine, cvijećem i raznim vrstama voća. Neki su pjevali, plesali, recitirali izabrane himne kojima su je slavili. Neki drugi su radosno svirali na lutnju i udarali u bubanj.

Vidjevši ih tako, Lilavati, puna znatiželje, priđe im i pristojno ih upita: “O ljudi čiji su umovi vrlo religiozni, šta to, puni radosti, činite? O krepostni puni dobrih vrlina, recite mi, koja sam puna učtivosti, što radite?.”

Tada su joj štovatelji Šri Radhe, namjereni na slijeđenje zavjeta i zainteresirani da se obavežu činiti dobro drugima, počeli govoriti. Oni koji su slijedili zavjet Radhaštamija rekli su: “Danas je stigao onaj osmi dan svijetle četrnaestodnevnice u kojem se rodila Radha. Pažljivo ga slijedimo jer ovaj Aštamija kojeg se pridržavamo na ovaj način vrlo brzo uništava čovjekove grijehe, poput grijeha uslijed ubojstva krave ili krađe, ili ubijanja brahmane, ili zbog zavođenja i otimanja tuđe žene, ili zbog zavođenja i uživanja s ženom duhovnog učitelja.”

Čuvši njihove riječi i neprestano razmišljajući u sebi:”slijedit ću ovaj zavjet koji uništava sve grijehe”, Lilavati se pridržavala tog izvrsnog zavjeta u društvo samo onih koji su ga slijedili.

Nakon nekog vremena, ta je čista žena umrla od posljedica ugriza otrovne zmije. Čim je umrla, Yamadute, glasnici Yame, poluboga smrti i svih pravila i propisa, došli su na to mjesto s omčama i čekićima po Yaminoj naredbi te su je  svezali na vrlo bolan način. Kad su je odlučili odvesti u prebivalište Yamarađa, glasnici Višnua, noseći u svojim rukama školjke i topuze došli su na to mjesto. Sa sobom su doveli povoljnu letjelicu koja je izgledala kao kočija napravljena od zlata i koju su vukli kraljevski labudovi.

Nakon što su brzo odrezali omče s oštricama svojih oružja koja su izgledala poput diskova, stavili su tu ženu, čiji su grijesi nestali, u kočiju. Odveli su je u čarobni grad Gospodina, zvan Goloka, u kojem je, zbog slijeđenja zavjeta,  živjela s Krišnom i Radhom…

…O dragi sine riječi koje sam ti reako trebaju se čuvati kao najtajnija tajna, treba ih čuvati kao tajnu, treba pažljivo čuvati tu tajnu.

Suta Gosvami je tada rekao: “Onaj tko sluša o ovom zavjetu s devocijom i predanošću, dobiva plodove četiri ciljeva ljudskog života, oslobađa se od posljedica svih grijeha i na kraju odlazi u kuću Gospodina Krišne.”

Tako ćemo za dobrobit svih vas na Radhashtami obožavati Šrimati Radharani kako je opisano u svetim spisima i zamoliti je da bude milostiva prema nama. Neke od ponuda:

 • – skuhat ćemo za njeno zadovoljstvo vegetarijansku gozbu-prasadam
 • – voće
 • – cvijeće
 • – odjeća
 • – arati ceremonija
 • – mirisni štapići
 • – ghee-lampe
 • – pjevanje bhajana
 • – ples kirtan
 • – posebno kupanje – abhišek za izabranim ponudama poput mirisnih ulja, sandalove pomasti, šafrana, mlijeka, gheeja, jogurta, meda, šećerne vodice i raznih voćnih sokova
 • – ukrasi poput krune, ogrilce,  cvjetni buketi…
 • – i ostalih preko 30 raznih povoljnih ponuda s kojima ćemo je obožavati

Možete i sami nuditi neke od ovih ponuda kod kuće sa gore navedenom mantrom ili sa Hare Krišna maha-mantrom.

Mantra koja privlači i samoga Krišnu

Želite li privući Krišnu, a tamo gdje je Krišna uvijek su prisutni obilje, pobjeda, izvanredna moć i moral, potrebno je odati poštovanje i obožavati Šrimati Radharani. U vedskim je spisima opisana mantra koja kada se ponavlja, privlači milost Šrimati Radharani, a samim tim i milost i blagoslove Krišne. Mantranjem ove mantre povećat će se sreća i mir uma.

šrim ram radhayai svaha 

Ova mantra privlači milost i naklonost Šrimati Radharani.

Radha daje Krišnu

Šrimati Radharani je najviše božanstvo koju čak i sam Krišna obožava. Njene slave su neograničene!

Gospodin Krišna kaže: Cijeli svijet dobiva sreću od mene, ali ja ne mogu živjeti bez moje Šrimati Radharani.”

Cijela priča iz Padma Purane

Poglavlje 7 – Veličina Rādhāṣṭamīja

Odjeljak 4 – Brahma-khaṇḍa (Dio o Brahmanu)

Saunaka je rekao:

1. O vrlo mudri, o ti vrlo inteligentni, reci mi zbog kojeg djela čovjek odlazi u svijet krava iz oceana svjetovne egzistencije koji je teško prijeći i, o Sūta, o Rādhāṣṭamīju i njegovoj izvrsnoj važnosti .

Sūta je rekao:

2. O brāhmaṇa, o veliki mudrače, prije je Nārada to tražio od Brahme. Poslušajte ukratko što ga je pitao.

Nārada je rekao:

3-5. O deda, o vrlo mudri, o najbolji među onima koji poznaju sve svete tekstove, o dragi, pričaj mi (o) Rādhājanmāṣṭamī. O Gospodine, koji je njegov vjerski plod? Tko je to promatrao u davna vremena? O brahmane, koji bi bio grijeh onih ljudi koji se toga ne pridržavaju? Na koji način treba poštovati zavjet? Kada ga treba promatrati? Reci mi (sve) to od početka, od koga je Rādhā rođena.

Brahma je rekao:

6-12 (prikaz, ostalo). O dijete, slušaj vrlo pažljivo (opis zavjeta) Rādhājanmāṣṭamīja. Ispričat ću vam ukratko cijeli (prikaz). O Nārada, osim Višnua nije moguće (nikome) govoriti o njegovom zaslužnom plodu. Taj grijeh poput ubojstva brāhmaṇe, onih koji su ga zaradili kroz milijune postojanja, nestaje u trenutku, (kada) ga pobožno poštuju (tj. zavjet). Vjerska zasluga Rādhājanmāṣṭamīja je stotinu puta veća od ploda koji čovjek dobiva pridržavanjem (posta) tisuću Ekādaśija (dana). Zasluga Rādhāṣṭamīja promatrana (ali) jednom, sto je puta veća od ploda dobivenog davanjem zlata jednakog Meru (planini). Ljudi dobivaju taj plod od Rādhāṣṭamīja, koji (zaslugu) dobivaju davanjem tisuću djevica (u braku). Čovjek dobiva taj plod Aṣṭamīja Krišninog miljenika (tj. Rādhāṣṭamī), koji bi dobio kupanjem na svetim mjestima kao što je Gaṅgā. (Čak) i grešnik koji ležerno ili pobožno poštuje ovaj zavjet, zajedno s milijunom članova svoje obitelji otišao bi u Višnuovo nebo.

13-20 (prikaz, ostalo). O dijete, prije u Kṛtayugi izvrsna, vrlo lijepa žena, koja je imala prekrasan (tj. tanak) struk, imala je oči kao u ženke jelena, lijepog oblika, imala je lijepu kosu, lijepe uši, bila je poznata pod imenom Līlāvatī. Počinila je vrlo teške grijehe. Jednom je ona, žudeći za bogatstvom, otišla u drugi grad iselivši se iz svog grada. Tamo je, u prekrasnom hramu, vidjela mnoge mudre ljude koji su namjeravali poštovati zavjet Rādhāṣṭamī. Pobožno su štovali izvrsnu sliku Rādhe sa sandalom, cvijećem, tamjanom, svjetiljkama, (komadima) tkanine i raznim vrstama voća. Neki su pjevali, plesali, recitirali izvrsnu pjesmu hvale. Neki (drugi) su radosno svirali na lutnji i udarali u bubanj. Vidjevši ih tako, ona, puna radoznalosti, priđe im i uljudno ih upita: “O vi religiozni, što vi, puni radosti, radite? O čestiti, recite mi koji sam pun uljudnosti (što radite).“

21-24 (prikaz, stručni). Ti bhakte, s namjerom da poštuju zavjet i zainteresirani za ispunjavanje obaveza i činjenje dobra drugima, počeli su govoriti.

Oni koji su se držali zavjeta Rādhā (-aṣṭamī) rekli su: “Danas taj osmi dan na koji—tj. osmog dana svijetle dvije nedjelje—Rādhā je rođena, stigla je. Pažljivo ga promatramo. Ovaj (zavjet) Aṣṭamī koji se poštuje (ovako) brzo uništava čovjekove grijehe poput grijeha zbog ubojstva krave, ili koji proizlazi iz krađe, ili ubojstva brahmane, ili koji je zbog odvođenja žene drugoga osoba, ili zbog (muškarčevog) zlostavljanja učiteljeve postelje (tj. žene).”

25-42 (prikaz, ostalo). Čuvši njihove riječi, i opetovano misleći (u sebi), ‘Ja ću se pridržavati (ovoga zavjeta) koji uništava sve grijehe’ ona je poštovala taj izvrsni zavjet tamo samo zajedno s onima koji su ga se pridržavali. Ta čista žena umrla je od ozljede (tj. ugriza) od zmije. Tada su (Yamini) glasnici s omčama i čekićima u rukama došli tamo po Yaminoj naredbi, i vezali je na vrlo bolan način. Kad su je odlučili odvesti u Yamino prebivalište, (tamo) su došli Visṣṇuovi glasnici držeći školjke i buzdovan. (Donijeli su sa sobom) povoljan zrakoplov od zlata, u koji su bili upregnuti kraljevski labudovi. Brzo odsjekavši (omče) rubovima svojih diskova, stavili su onu ženu čiji je grijeh otišao (otišao), u kola. Odveli su je u šarmantni grad Višnu, zvan Goloka, gdje je ostala s Krišnom i Radhom zbog dobrobiti zavjeta. O dragi, za onoga tko, budala, ne poštuje zavjet Rādhāṣṭamī, nema izbavljenja iz pakla čak ni za stotine kruna kalpi. One žene koje također ne poštuju ovaj zavjet koji donosi dobrobit, koji oduševljava Rādhu i Visṣṇua, koji uništava sve grijehe, na kraju odlaze u Yamin grad i padaju u pakao na dugo vrijeme. Ako se slučajno rode na zemlji, sigurno (postaju) udovice. O dijete, jednom je (ova) zemlja bila pogođena skupinama zlih. Ona, krajnje nemoćna, postala je krava i prišla mi.

Plačući uvijek iznova, pričala mi je (o) svojoj tuzi. Čuvši njene riječi, otišao sam u blizinu Višnua. Brzo sam ispričao Kṛṣṇi (tj. Viṣṇu) intenzitet njezine tuge. Rekao mi je: “O brahmane, s bogovima idi na zemlju. Kasnije i ja (ću) otići tamo sa svojim pratiocima.” Čuvši da sam zajedno s bogovima došao na zemlju. Tada je Krišna, nazvavši Rādhu (koja mu je bila) veća od njegovog života, rekao (ove) riječi (joj); “O božice, idem na zemlju da uništim teret zemlje. Ti (također) idi u zemlju.” Čuvši te (riječi), Rādhā je također zatim otišla na zemlju. Ta je Rādhika niknula danju na žrtvenom tlu Vṛṣabhānua na dan koji se zove Aṣṭamī u svijetloj polovici mjeseca Bhādrapada. Kada je pročišćena za žrtvu, ona, koja je imala božanski oblik, bila je viđena (tamo). Kralj ju je oduševljen u umu odnio svojoj kući i predao je svojoj kraljici. I ona ju je hranila.

43. Tako, o dijete, riječi koje sam ti rekao treba čuvati u tajnosti, čuvati u tajnosti, pažljivo čuvati u tajnosti.

Sūta je rekao:

44. Onaj tko bi pobožno slušao ovo (izvještaj o zavjetu) dajući plod četiri cilja (ljudskog života), postaje slobodan od svih grijeha i na kraju odlazi u Viṣṇuovu kuću.

Radhashtami ki Jay!

Radhashtami - Sri Manasa Hamsa Sanga