Vyanjuli Mahadvadashi

Vyanjuli Mahadvadashi

Vyanjuli Mahadvadashi – Kako slijediti zavjet za Vyanjuli Mahadvadashi 

Vyanjuli (Vjanđuli) Mahadvadashi nastupa kada dođe čisti Ekadashi te ako nastupi Dvadashi prije izlaska sunca te ako se taj Dvadashi proteže na Trayodashi.

Slijeđenje ovog posebno povoljnog Mahadvadashija donosi, bogatstvo, pobožnost, uživanje i oslobođenje od materijalnog postojanja. Vyanjuli je jednak najboljim zavjetima, kralj je svih svetih mjesta i najbolji od svih davanja poklona. Čak i ako je netko vrlo zapleten u posljedice materijalne karme i ispašta nevolje i bijede, dostići će prebivalište Gospodina Krišne ako na taj dan, s vjerom, pokloni hranu brahmani.

Sveti spisi navode kako Gospodin koji prebiva u duhovnom svijetu, na dan Vyanjuli Ekadashija napušta duhovni svijet vozeći se na ramenima Garude i dolazi na Zemlju. 

Osoba treba ustati rano ujutro, prije izlaska sunca i obaviti toaletu. Na kraju se treba okupati, staviti tilak i obući čistu odjeću. Potom treba očistiti mjesto za obožavanje s vodom i u čistu posudu od bakra treba staviti pšenicu te je poklopiti s poklopcem (isto od bakra). U drugu manju posudu (najbolje napravljenu od dragulja, može i od zlata, srebra ili bakra) staviti božanstva Lakshmi Narayane koji su sačinjeni od zlata ili su barem dijelom od zlata. Potom tu manju posudu s božanstvima Lakshmi Narayane staviti na poklopac (na vrh) bakrene posude u kojoj je pšenica.

U nedostatku božanstva, u ovu manju posudu u kojoj su božanstva može se staviti slika božanstva Šri Šri Lakshmi Narayane (koji su od zlata) i pred nju malo zlata, dragog kamenja. dragulja…

Vyanjuli Mahadvadashi - Sri Manasa Hamsa

Kako obožavati

Kada su božanstva tako smještena, treba im ponuditi vodu za pranje usta (achamanu) i prema svojim mogućnostima, cvijeće, vijence cvijeća, paunovo pero, flautu, stopala i mjedeni vrč pun gheeja. Veliki vrč od bakra pokriti s dvije tkanine od pamuka, vune ili svile koja nije dobivena nasilnim putem. Na kraju treba biti okružen i ukrašen vijencima mirisnog cvijeća.

Potom treba namazati božanstva mirisnim uljima od bilja i okupati ih s mlijekom, yogurtom, gheeyem, medom i šećernom vodom (ili samo vodom). Na kraju ih treba okupati vodom, obrisati i odjenuti u novu odjeću te ukrasiti cvijećem, vijencima cvijeća i ukrasima, orglicama itd.

U slučaju slike može se staviti ogledalo ispred slike i kupati odraz božanstva u ogledalu. Vodu treba sačuvati jer je to sveta voda koja pročišćava onoga tko se njome poprska po glavi ili je pije. Ona se naziva charanamrita.

Onda treba ponuditi nyasu za božanstva. Treba pročistiti ruke i srednjim prstom i prstenjakom desne ruke dotaknuti stopala Gospodina i njegove pratilje te izgovoriti:

om narayanaya namaha 

Nakon toga treba dotaknuti koljena i izgovoriti:

om keshavaya namaha 

Potom treba dotaknuti bedra i izgovoriti:

om madhavaya namaha 

Sljedeće je da treba dotaknuti privatne dijelove tijela i izgovoriti:

om kamadhipaya namaha 

Poslije toga treba dotaknuti bokove i izgovoriti:

om govindaya namaha 

Zatim treba dotaknuti pupak i izgovoriti:

om madhava-murtaye namaha 

Sada treba dotaknuti stomak i izgovoriti:

om vishvarupaya namaha 

Onda treba dotaknuti grudi i izgovoriti:

om kaustubha-dharine namaha 

Iza toga treba dotaknuti vrat i izgovoriti:

om vaikunthaya namaha 

Još treba dotaknuti oči i izgovoriti:

om jyotirupine namaha 

Pa treba dotaknuti glavu i izgovoriti:

om sahasra-shirshaya namaha 

I na kraju treba dotaknuti sve dijelove tijela i izgovoriti:

om vishvarupine namaha 

 

Nakon ovoga treba meditirati na oružja Gospodina (topuz Kaumodaki i disk Sudarshan-chakra) i odati im poštovanje.

 

Sada im treba u školjci za puju (ili sa čistom, novom žlicom) ponuditi arghyu (vodu za odavanje poštovanja i pranje ruku, usta i stopala). 

Dok nudism arghyu izgovaramo:

narayana jagannatha

pitambara janardana

mam uddhara mahavishno

narakabdeh sanatana

 

“O Narayana, Gospodaru Svemira! O ti koji nosiš žutu odjeću! O Janardana! O veliki Vishnu koji si vječan! Molim te izbavi me iz oceana paklenih muka!”

Princ Shobhana u sljedećem životu dostiže rajsku sreću

Potom treba moliti za svoje pretke da im Gospodin kroz ovu ponudu arghye oprosti bilo koje grijehe i loša djela koja su počinili tijekom sedam kalpi (vrijeme koje protekne tijekom sedam ciklusa od četiri doba (Satya-yuga, Treta-yuga, Dvapara-yuga i Kali-yuga ili 7 x 4.320.000 godina), da sve loše posljedice takvih djela budu uništeni te da mi i naši preci dostignemo oslobođenje i prebivamo pored Gospodina.

Sada treba Šri Sri Lakshmi Narayani ponuditi mirisni štapić (incens), ghee-lampu i cvijeće. Nakon toga treba ponuditi ukusnu hranu pripremljenu s ljubavlju i predanošću. Treba paziti da se nudi Ekadashi hrana (bez žitarica i mahunarki). Nakon nuđenja svih ovih sastojaka, sve ih treba ponudutu Šri Guruu. Gospodin je zadovoljan kada je Šri Guru zadovoljan. 

Na kraju treba dati milostinju Šri Guruu i brahmanama. Mogu se dati krave, zemlja/posjedi, žitarice i novac. Milostinju treba dati sa srcem punim poštovanja i iz osjećaja dužnosti, bez očekivanja ičega zauzvrat. 

Na kraju treba odati poštovanje Šri Guruu i Šri Šri Lakshmi Narayani na podu do njihovih stopala.

Hare Krišna Maha-mantra

CIjeli dan treba mantrati maha-mantru:

Hare Krišna Hare Krišna

Krišna Krišna Hare Hare

Hare Rama Hare Rama

Rama Rama Hare Hare

 

Tijekom ovog zavjeta treba slijediti dharmu i slušati o zabavama Gospodina Krišne i Vishnua, te čitati Bhagavad-Gitu i Šrimad Bhagavatam. Treba cijelu noć ostati budan i meditirati, slaviti i veličati Gospodina. Treba pjevati, plesati i svirati glazbene instrumente (u vrlini) za zadovoljstvo Gospodina.

Ujutro treba pokloniti božanstva Šri Guruu ili brahmani i moliti za oprost u greškama u obožavanju. Kada dođe vrijeme za prekid posta ujutro, treba častiti (blagovati) prasadam s članovima obitelji i prijateljima.

Sve će ovo zadovoljiti Gospodina i podariti neiscrpne blagoslove.

Čitanjem ili slušanjem Bhagavad-Gite i Šrimad Bhagavatama na ovaj dan se stječe plod poklanjanja tisuću krava za svaku knjigu.

Onaj tko tako obožava Gospodina stječe rezultate koje je teško opisati. Jedna Agnishtoma yagya (vatreno žrtvovanje) pobuđuje ozdravljujuću energiju koja zacjeljuje cijeli svijet. Onda podaruje zdravlje cijelom svijetu i stvara ozračje iscjeljenja. 

Tisuću Agnishtoma yagyi je jednako jednoj Ashvamedha yagyi koju ako osoba obavi, postaje vladar cijeloga svijeta. Ako netko obavi 100 Ashvamedha yagyi, dobija karmu da bude vladar rajskih planeta, poput Indre.

Tisuću Ashvamedha yagyi je jednako jednoj Vajapeya yagyi, a tisuću Vajapeya yagyi je jednako jednoj Pundarika yagyi.

Tisuću Pundarika yagyi je jednako jednoj Sautramani yagyi, a tisuću Sautramani yagyi je jednako jednoj Rajasuya yagyi. A inad Rajasuya yagye je Vjanuli.

Ako u dobu Kali netko samo glasno zazove Vyanjuli! Vyanjuli! Vyanjuli!… oslobađa se grijeha koje je počinio u 10.000 života.

Samo vikni glasno….

Vyanjuli Mahadvadashi - Sri Manasa Hamsa