Vijaya Ekadashi

Vijaya Ekadashi

Vijaya Ekadashi – priča iz Skanda Purane

Ovaj je Ekadashi poznat još kao Vaikuntha Ekadashi.

Vijaya Ekadashi ki Jay!

Yudhišthira Maharaja reče, “O Gospodine Šri Krišna, o veličanstveni sine Vasudeve, molim Te budi milostiv prema meni i opiši mi Ekadaši koji nastupa za vrijeme tamne četrnaestodnevnice mjeseca Phalguna ( veljača – ožujak).

Gospodin Šri Krišna odgovori, “O Yudhišthira, o kralju nad kraljevima, rado ću ti pripovijedati o tom slavnom postu, poznatom kao Vijaya Ekadashi. Tko god ga slavi sigurno će postići uspjeh u ovom ali i u sljedećem životu. Svi grijesi onog tko posti na ovaj Ekadaši, i čuje o njegovim uzvišenim slavama, bit će iskorijenjeni.

Vijaya Ekadashi - Sri Manasa Hamsa Sanga

Razgovor Gospodina Brahme i mudraca Narade

Narada Muni jednom upita Gospodina Brahmu, “Tko sjedi na lotosovu cvijetu u vrijeme Vijaya Ekadašija?” Šri Narada upita, “O najbolji među polubogovima, ljubazno te molim reci mi, koju milost stječe onaj tko istinski posti na Vijaya Ekadaši?

Brahma, slavni predak mu tada odgovori, “Dragi moj sine, ovaj najstariji post je čist i uklanja sve grijehe. Ovo do danas nikada nikome nisam otkrio, ali ti ćeš bez sumnje shvatiti da ovaj Vijaya Ekadashi daruje dobrobiti na koje mu samo ime ukazuje (Vijaya znači “pobjeda”).

Priča iz Ramayane

Kada je Gospodin Rama na četrnaest godina bio prognan u šumu, On, božica Sita i Njegov božanski brat Laksmana boravili su u Panchavati kao prosjaci. Tada je majku Situ oteo demon Ravana, zbog čega je Gospodin Rama prividno postao zbunjen kao obični čovjek koji pati. Dok je tražio Svoju voljenu družicu, Gospodin je naišao na umirućeg Jatayu. Veliki bhakta, sup, vratio se u Vaikunthu nakon što je rekao Rami da je Njegovu voljenu Situ oteo Ravana.

Kasnije kad su se Gospodin Rama i Sugriva, kralj majmuna, sprijateljili, zajedno su okupili snažnu vojsku majmuna i medvjeda, a Hanumana su poslali u Šri Lanku, gdje je vidio Janaki (Šrimati Sita devi) u Ashoka vrtu. Prenio joj je poruku Gospodina Rame i pokazao Njegov prsten kako bi Ju uvjerio da obavlja službu za Svevišnjeg Gospodina Šri Ramu.

Uz Sugrivinu pomoć, Gospodin Rama je išao prema Šri Lanki. Kada su s vojskom majmuna došli do obale oceana, nije Mu bilo jasno zašto je ocean neuobičajeno dubok i nepriateljski raspoložen. Rekao je Laksmanu, “O sine Sumitra, kako da steknemo dovoljno milosti da pređemo ovaj golemi ocean, beskrajno prebivalište Varuna deve? Ne vidim jednostavan način da ga pređemo, prepun je morskih pasa i ostalih vodenih nemani.”

Mudrac Bakadalbhya

Laksmana odgovori, “O najbolji od svih bića, o podrijetlo svih polubogova, o prvobitna Osobo, veliki mudrac Bakadalbhya živi na otoku udaljenom samo četiri milje odavde. O Raghava, vidio je mnoge brahmane kako dolaze i odlaze, toliko je star i mudar. Otiđimo do njega, uzmimo njegov darshan, i upitajmo ga kako sigurno da dođemo do svog odredišta.”

Tako su se Rama i Laksman uputili u skromni ashram neusporedivog Bakadalbhya Munia. Prilazeći mu, dva su mu Gospodina odala Svoje ponizno poštovanje kao da je drugi Višnu. Bakadalbhya je odmah shvatio da je Šri Rama zapravo Svevišnja Božanska Osoba, koja se iz Svojih razloga pojavila na Zemlji i da se ponaša kao obično ljudsko biće.

Bakadalbhya reče Rami, “O najbolji među ljudskim bićima, zašto si došao u moje skromno prebivalište?”

Gospodin odgovori, “O veliki, dva puta rođeni brahmano, sa Svojom vojskom majmuna i medvjeda došao sam do obale oceana u namjeri da ga prijeđem i pokorim Lanku i njihovog demonskog vođu Ravanu. O najbolji mudrače, molim te budi milostiv prema Meni i reci Mi kako da prijeđem taj golemi ocean. Evo zato sam danas došao u tvoj ashram.

Vijaya Ekadashi - najuzvišeniji od svih postova

Mudrac reče, “O Gospodine Šri Rama, ispričat ću Ti o najuzvišenijem od svih postova, štuj ga i sigurno ćeš poraziti Ravanu i vječno biti veličan. Sada me pažljivo poslušaj.

Dan prije Ekadašija, izradi vodeni vrč od zlata ili srebra, ili čak od bakra, ili od bilo kojeg metala koji Ti je pri ruci. Napuni vrč čistom vodom i pažljivo ga ukrasi mangovim lišćem. Prekrij ga i položi blizu svetog oltara na uzvisini od sedam žitarica (sedam žitarica su: ječam, pšenica, riža, kukuruz, slanutak, kukani, i dal ili grašak). Ujutro se okupaj, ukrasi vodeni vrč cvjetnim vijencima i pastom od sandalovine, i poklopljen vrč uroni u ječam, mogranj, i kokos.

Zatim s velikom ljubavlju i privrženošću obožavaj vodeni vrč Božanskog oblika i ponudi Mu tamjan, pastu od sanalovine, cvijeće, ghee lampu i pladanj raskošne hrane. Noć provedi budan kraj tog svetog vrča. Na vrh poklopca stavi ječam, i ostalo, te stavi zlatni božanstvo Gospodina Šri Narayane.

Kada Ekadaši osvane obavi svoje jutarnje kupanje i zatim ukrasi vodeni vrč pastom od sandalovine i vijencima. Onda obožavaj vrč prvorazrednim tamjanom i lampom, sandalovom pastom i cvijećem, zatim predano stavi mnogo kuhane hrane, mogranj i kokos ispred vrča. I cijelu noć ostani budan.

Kada dvadaši osvane, odnesi vodeni vrč na obalu svete rijeke, ili na obalu malenog jezerca. Nakon što ga opet pravilno obožavaš, o Kralju nad kraljevima, ponudi sve prije spomenute primjese brahmani čista srca, koji je poznavatelj Veda. Ako Ti i Tvoj vojni zapovjednik ovako proslavite Vijaya Ekadashi, sigurno ćete pobijediti.

 

Gospodin Ramachandra slijedi Vijaya Ekadashi

Gospodin Šri Ramacandra Bhagavatan, Svevišnja Božanska Osoba, učinio je kako Ga je Bakadalbhya savjetovao, i pobijedio je svu demonsku vojsku. Isto tako, tko god slijedi Vijaya Ekadashi na ovaj način uvijek će pobjeđivati u ovom smrtnom svijetu, a nakon što ga napusti osoba će zauvijek prebivati u mjestu gdje nema uznemirenosti, u Božjem kraljevstvu poznatom kao Vaikuntha.

O Narada, sine moj, iz ove povijesne priče možeš shvatiti zašto bi osoba trebala pravilno slijediti ovaj Ekadaši post, strogo se pridržavajući, pravila i propisa. Ovaj je post toliko snažan da iskorjenjuje sva grešna djela, čak i najgrešnije osobe.”

Gospodin Krišna zaključi, “O Yudhišthira, tko god ovo čita ili sluša stječe istu milost kao da je u davna vremena izvršio žrtvovanje konja.”

Maha-mantra oslobađa um od tjeskobe

Pjevanje maha-mantre je jednostavno i besplatno. Svatko može meditirati na Hare Krišna maha-mantru i iskusiti brojne dobrobiti takve meditacije. Jedna od dobrobiti maha-mantre jest ta da oslobađa um od tjeskobe.

Život u materijalnom svijetu je često ispunjen tjeskobom i uznemirenjima. Meditacijom na maha-mantru možemo se osloboditi tjeskobe i smiriti um. Pažljivim slušanjem duhovne zvučne vibracije um nalazi utočište i postaje smiren. U Bhagavad-Giti Gospodin Krišna kaže da bez mira nema sreće. Mantra meditacija na Hare Krišna mantru donosi mir uma i sreću duše.

 

Hare Krišna Hare Krišna 

Krišna Krišna Hare Hare

Hare Rama Hare Rama

Rama Rama Hare Hare

 

Vijaya Ekadashi ki Jay”

Vijaya Ekadashi - Sri Manasa Hamsa Sanga