Padmini Ekadashi

Padmini Ekadashi

Padmini Ekadashi u Purushottama mjesecu – priča iz Skanda Purane

Suta Goswami započe prepričavati, “Yudhišthira Maharaja reče, “O Janardana, kako se zove Ekadaši koji nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice dodatnog, prijestupnog, godišnjeg mjeseca? Kako se pravilno slijedi? Molim Te, objasni mi.

Svevišnja Božanska Osoba, Gospodin Krišna, odgovori, “O Pandava, hvale vrijedan Ekadaši koji nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice dodatnog mjeseca prestupne godine zove se Padmini. Vrlo je povoljan.

Sretna duša koja ga slijedi s velikom odlučnošću i vjerom vratit će se u Moje osobno prebivalište. Ovaj Ekadaši dodatnog mjeseca moćan je kao Ja u uklanjanju grijeha. Čak ni četveroruki Brahma ne može prikladno opisati njegove slave. Prije mnogo godina Gospodin Brahma pričao je Naradi o ovom oslobađajućem Ekadašiju, koji poništava grijehe.”

Padmini Ekadashi - Sri Manasa Hamsa Sanga

Krišna govori kralju Yudishthiru o slavama Padmini Ekadashija

Lotosooki Gospodin Krišna bio je vrlo zadovoljan pitanjima Yudhišthire i obratio mu se ugodnim riječima, “O kralju, molim te pažljivo slušaj dok ti govorim o načinu na koji se posti na Padmini Ekadaši, kojeg se teško pridržavaju čak i veliki mudraci.

Osoba treba početi s postom na dasami, dan prije Ekadašija, ne jedući dahl, slanutak, špinat, med ili morsku sol, također ne bi trebala jesti izvan svoje kuće ili iz zvonkih tanjura. Na Dashami treba jesti samo jednom, spavati na podu, i pridržavat se celibata. Na Ekadaši bhakta treba ustati rano ujutro i ne smije prati zube. Zatim se treba, ako je u mogućnosti, u potpunosti okupati na mjestu hodočašća. Dok izgovara svete himne iz Veda, treba namazati tijelo kravljom balegom pomiješanom s glinom, pomašću od sezamovog sjemena, kusha travom i prahom amalaki voća.

Zatim se bhakta mora ponovno temeljito okupati, nakon čega treba izgovoriti slijedeće molitve, “O posvećena glino, stvorio te Gospodin Brahma, pročistio Kasyapa Muni, a podigao Gospodin Krišna u Svojoj inkarnaciji vepra, Varahe. O glino, molim te pročisti moju glavu, oči i ostale ekstremitete. O glino, primi moje poštovanje. Milostivo me pročisti da mogu obožavati Svevišnjeg Gospodina, Harija.”

“O kravlja balego, posjeduješ medicinska i antiseptička svojstva zato što dolaziš izravno iz želudca naše majke, krave. Možeš pročistiti čitavu planetu Zemlju. Molim te primi moje ponizno poštovanje i pročisti me.”

“O amalaki voće, molim te primi moje ponizno poštovanje. Nastalo si iz Brahmine sline, i zbog tvoje povoljne pojave cijeli planet je pročišćen. Ljubazno očisti i pročisti moje tjelesne ekstremitete. “

“O Svevišnji Gospodine Višnu, o Bože nad bogovima, o Gospodaru svemira, o Ti koji držiš školjku, disk, topuz i lotos, molim Te dopusti mi da se okupam na svetim mjestima hodočašća.”

Obožavanje

Izgovorivši ove veličanstvene molitve, pjevajući mantre Gospodina Varune, i meditirajući na sva sveta mjesta hodočašća koja se nalaze na obalama Gange, treba se ponovno okupati. Tada, o Yudhišthira, bhakta treba istrljati svoje tijelo, tako da pročisti usta, vrat, grudi, ruke i struk, kao uvod u obožavanje Svevišnjeg Gospodina, koji nosi sjajni žuti garland i daje zadovoljstvo svim živim bićima. Uradivši to, bhakta će se osloboditi svih grijeha. Nakon toga treba odmantrati svetu Gayatri mantru, ponuditi žrtvu precima, te zatim ući u Višnuov hram obožavati Narayanu, muža Laksmi devi.

Ako je u mogućnosti bhakta bi trebao obući božanstva Radhe i Krišne ili Šive i Parvati u zlatnu odjeću i ponuditi im lijepo devocijsko obožavanje. Osoba zatim treba napuniti bakreni ili glineni vrč čistom namirisanom vodom, koji treba poklopiti platnom, te zlatnim ili srebrnim poklopcem, te na taj način pripremiti asanu za vrijeme u koje božanstva Radhe i Krišne ili Šive i Parvati zauzimaju položaje za obožavanje.

U skladu sa svojim mogućnostima bhakta tada treba obožavati božanstva mirisnim incensima, blistavom ghee lampom, sandalovom pomašću pomiješanom s kamforom, mošusom, kurkumom i drugim mirisima, ali i odabranim mirisnim cvijećem kao što je bijeli lotos i ostalo sezonsko cvijeće, te raznom ukusno pripremljenom hranom.

Padmini Ekadashi - Sri Manasa Hamsa Sanga

Pjevanje, plesanje...

Na ovaj posebni Ekadaši bhakta treba u zanosu pjevati i plesati pred božanstvima i pod svaku cijenu izbjegavati prajaplu i razgovor i doticaj s osobama niska roda ili ženom u mjesečnom ciklusu. Na današnji dan posebnu pažnju treba posvetiti govorenju istine i izbjegavati kritizirati druge pred božanstvom Gospodina Višnua, brahmanama ili duhovnim učiteljima. Umjesto toga, iz Purana, u društvu drugih bhakta treba slušati Vaišnavska tumačenja o slavama Gospodina Višnua.

Osoba na ovaj Ekadaši ne bi trebala ništa piti niti čak usnama dotaknuti vodu, a onaj tko se ne može pridržavati ove strogosti treba piti samo vodu ili mlijeko, sve ostalo smatra se prekidom posta. Tu noć osoba treba ostati budna, pjevati i svirati na raznim glazbenim instrumentima za transcendentalno zadovoljstvo Svevišnjeg Gospodina. Za vrijeme prve četvrtine noći Ekadašija bhakta treba svojim obožavanim božanstvima ponuditi kokos, u drugoj četvrtini bel voće, u trećoj naranču, a dok se noć primiče kraju betelove orahe.

Ostajući budan za vrijeme prvog djela noći bhakta stječe dobrobiti kao da je izvršio Agnistoma žrtvovanje, za vrijeme drugog djela noći stječe dobrobit kao da je izvršio Vajapeya žrtvovanje, za vrijeme trećeg djela noći osoba stječe zasluge vršenja Asvamedha žrtvovanje, a onaj tko ostane budan cijelu noć stječe sve navedene dobrobiti, kao i veliku dobrobit vršenja Rajasuya žrtvovanja. Stoga u cijeloj godini nema povoljnijeg dana za post od Padmini Ekadašija.

Ništa se ne može usporediti s njim u darivanju milosti, bila to žrtvena vatra, znanje, obrazovanje ili strogosti. Onaj tko slijedi ovaj sveti Ekadaši stječe sve milosti koje se dostižu kupanjem na svim svetim mjestima hodočašća na svijetu.

Nakon što je cijelu noć bio budan bhakta se u zoru treba okupati i nakon toga Me predano obožavati. Zatim treba nahraniti kvalificirane brahmane i s poštovanjem im dati božanstvo Gospodina Kešave i vrč napunjen čistom namirisanom vodom. Ovakav poklon bhakti će zasigurno osigurati uspjeh u ovom i oslobođenje u narednim životima.

Dobrobiti Padmini Ekadashija

O bezgrješni Yudhišthira, kao što si pitao, opisao sam ti pravila i propise, kao i dobrobiti, koje se stječu slijeđenjem ovog Ekadašija koji nastupa za vrijeme svijetle četrnaestodnevnice dodatnog prestupnog mjeseca. Postom na ovaj Padmini Ekadashi stječu se milosti jednake onima koje se dostižu postovima na sve ostale Ekadašije zajedno. Ekadaši koji nastupa za vrijeme tamne četrnaestodnevnice dodatnog mjeseca poznat je kao Parama Ekadaši i moćan je u uklanjanju svih grijeha kao i ovaj Padmini. Sada te molim pažljivo Me slušaj dok ti prepričavam očaravajuću priču vezanu uz ovaj sveti dan. Pulastya Muni jednom je ovu priču ispričao Naradi.

Pulastya Muni jednom je prilikom spasio Ravanu iz Kartaviryarjuninog zatočeništva, čuvši za taj događaj Narada Muni upitao je svoga prijatelja; “O najveći mudrače, nakon što je Ravana porazio sve polubogove, uključujući i Gospodina Indru, kako je Kartaviryarjuna uspio poraziti Ravanu, koji je veoma vješt u borbi?”

Pulastya Muni odgovori, “O veliki Narado, za vrijeme Treta yuge, Kartavirya (Kartaviryarjunin otac) rodio se u Haihaya dinastiji. Njegov glavni grad bio je Mahishmati, imao je tisuću kraljica, koje je veoma volio, ali mu ni jedna od njih nije mogla dati sina kojeg je žarko želio. Izvršio je žrtvovanja i obožavao polubogove i pretke, ali zbog kletve nekog mudraca nije mogao dobiti sina, a bez sina, kralj nije mogao uživati u kraljevstvu, kao što ni gladan čovjek nikada uistinu ne može uživati u čulima.

Kralj Kartavirya pažljivo je razmotrio svoju situaciju i odlučio izvršiti mnogobrojne strogosti kako bi ostvario svoju želju. Odjenuo je koru drveta, upleo kosu, i ministrima predao upravljanje kraljevstvom. Jedna od njegovih kraljica, Padmini, koja je rođena u Ikshvaku dinastiji, najbolja od svih žena, i kćer kralja Harišcandre, vidjela je kralja kako odlazi. Pala je u očaj, budući da je bila čestita žena, a dužnost joj je bila da prati svog voljenog muža. Uklonivši sve kraljevske ukrase sa svog lijepog tijela, i obukavši samo jedan komad odjeće, krenula je za mužem u šumu.

Stigavši u podnožje planine Gandhamadane, Kartavirya je deset tisuća godina vršio velike strogosti i pokore, meditirajući i moleći se Gospodinu Gadadhari, koji drži topuz. Ali unatoč tome nije dobio sina. Vidjevši svog voljenog muža, kako kopni i pretvara se u kost i kožu, Padmini je sama odlučila pronaći rješenje problema.

Otišla je do skromne Anasuye. Padmini joj se obrati s velikim poštovanjem, “O velika gospo, moj dragi muž Kartavirya vršio je strogosti posljednjih deset tisuća godina, ali Gospodin Kešava, koji sam može ukloniti sve nečije prošle grijehe i buduće nevolje, još nije postao zadovoljan njime. O sretnice, molim te reci mi za post kojeg se trebamo pridržavati i tako zadovoljiti Svevišnjeg Gospodina svojom predanom službom, tako da me blagoslovi predivnim sinom koji će kasnije vladati i postati car svijeta.

Čuvši Padminine riječi, koja je bila vrlo čestita i vrlo privržena svom mužu, velika Anasuya joj odgovori, “O lotosooka ljepotice, uobičajeno je da u godini ima dvanaest mjeseci, ali svakih 32 mjeseca dodaje se jedan poseban mjesec, a dva Ekadašija koja nastupaju za vrijeme tog mjeseca su Padmini i Parama Ekadaši. Nastupaju na dvadaši svijetlog i tamnog dijela mjeseca. Te dane trebaš postiti i cijelu noć ostati budna. Ako to učiniš, Svevišnja Božanska Osoba, Hari, blagoslovit će te sinom.”

Kraljica Padmini sreće Gospodina

“O Narada, tako je Anasuya, kći mudraca Kardame, opisala moć ovih posebnih Ekadašija. Čuvši o njima, Padmini je s vjerom slijedila sve upute kako bi joj se ostvarila želja da dobije sina. Padmini je u potpunosti postila, čak i od vode te cijelu noć ostala budna pjevajući o Gospodinovim slavama i plešući u zanosu. Gospodin Kešava, postao je zadovoljan njezinom devocijom i na Garudi se pojavio pred njom.

Gospodin reče, “O ljepotice, veoma si Me zadovoljila posteći na ovaj posebni Ekadaši dodatnog mjeseca. Molim te zatraži od Mene blagoslove. Čuvši ove uzvišene riječi, održavatelja cijelog svemira, Padmini je uputila Svevišnjem Gospodinu devocijske molitve i zamolila Ga da ispuni želju njezinog muža. Gospodin Šri Krišna ganut njezinom molbom odgovori, “O plemenita gospo, veoma si me zadovoljila. Ne postoji mjesec koji mi je draži od ovog, a Ekadašiji koji se pojavljuju za vrijeme ovog mjeseca, najdraži su mi od svih Ekadašija. Savršeno si slijedila Anasuyine upute, i zato ću učiniti sve da te zadovoljim. Ti i tvoj muž dobit ćete sina kojeg želite.

Tada se Gospodin koji uklanja nevolje u svijetu, obrati kralju Kartaviryi, “O kralju, zato što Me tvoja žena veoma zadovoljila, zatraži od Mene blagoslove koji će ispuniti želje tvoga srca.”

Čuvši to kralj se veoma razveselio. Naravno, zatražio je sina kojeg je toliko dugo želio, rekavši “O Gospodaru svemira, o ubojico demona Madhua, ljubazno mi podari sina kojeg nikad neće moći poraziti polubogovi, ljudska bića, ili demoni, jedino ćeš ga Ti moći poraziti.” Svevišnji Gospodin odmah odgovori, “Neka tako i bude!” i nestade.

Kralj je postao vrlo zadovoljan svojom ženom i zajedno se s njom vratio u palaču. Padmini je ubrzo zatrudnjela. A snažnoruki Kartaviryarjuna se pojavio kao njezin sin. Bio je najmoćnija osoba u sva tri svijeta, i zato ga ni desetoglavi Ravana nije mogao poraziti u bitci. Osim Gospodina Narayane, koji drži topuz, disk, i ostale simbole u svojim rukama, nitko drugi ga ne može poraziti.

Zbog zasluga koje je njegova majka stekla pridržavajući se u potpunosti i s vjerom propisa Padmini Ekadašija, nije ga mogao poraziti čak ni strašni Ravana. To nije nimalo iznenađujuće, o Naradaji, budući da je Kartaviryarjuna bio ispunjenje blagoslova Svevišnje Božanske Osobe. Rekavši to, Pulastya Muni nestade.

Tko slijedi Padmini Ekadashi dostiše Krišninu planetu

Svevišnji Gospodin, Šri Krišna, zaključi, “O bezgrešni Yudhišthira, budući da si Me pitao, objasnio sam ti moć ovog posebnog Ekadašija. O najbolji kralju, tko god slijedi ovaj Ekadaši sigurno će dostići Moje osobno prebivalište. I ako želiš da ti se sve želje ostvare postupi isto tako. Čuvši ove riječi od svog voljenog Kešave, Dharmaraya (Yudhišthira) je bio ispunjen radošću, i kad je došlo vrijeme, s vjerom je slijedio Padmini Ekadaši.”

Suta Gosvami zaključi, “O mudrače Shaunaka, objasnio sam ti ovaj hvale vrijedan Ekadaši, tko god s vjerom posti na ovaj Ekadaši koji nastupa za vrijeme dodatnog mjeseca prestupne godine, pažljivo slijedeći propise, postat će slavan i sretno se vratiti Bogu. A onaj tko samo čuje ili čita o ovim Ekadašijima također će steći milost i na kraju ući u prebivalište Gospodina Harija.”

0 Comments